Her gün koşmamız gerekiyor mu? Her gün koşmak sağlıklı mı? Basit bir evet ya da hayırdan fazlasını gerektiren bir sorudur. Her gün koşmanın bilimsel olarak kanıtlanmış birkaç faydası vardır. Günlük egzersiz yapmak yaşamınızı uzatabildiği gibi, sağlıklı bir hayat sürmenize de fayda sağlar. Koşmak da, birçok insan için önerilen fiziksel aktivitelerin başında yer alan en basit yöntemdir. Koşmanın faydalarına bakılırsa fiziksel aktivite için çok doğru bir seçim. Bu yazımızda, her gün koşmanın 7 sağlıklı faydalarını birlikte inceleyelim.

Her Gün Koşmanın Faydaları:

Koşmak birçok yönden faydalıdır ve koşuya çıkmak karmaşık bir planlama gerektirmez; tek ihtiyacınız olan iyi bir ayakkabıdır. En son yapılan araştırmaya göre, uygun bir hızda günde 5 ila 10 dakika koşmak sağlığınıza fayda sağlar. Kalp krizi ve diğer benzer riskleri azaltır.

Her gün koşmanın faydaları

Koşmaktan hoşlanan biri değilseniz, belki bu faydalar fikrinizi değiştirebilir.

1. Kalbinizin Dostudur

Jogging yapmanın vücut üzerindeki en belirgin etkisi kalp, akciğerler ve kan damarlarından oluşan kardiyovasküler sistemdir. Koştuğunuzda, aktivitenin taleplerine uyması için kalp atış hızınız ve buna bağlı olarak nefes alma hızınız artar.

Kalp atış hızındaki bu artış, karbondioksit gibi atık ürünlerin vücudu terk etmesine neden olur. Böylece, günlük koşu, kalp sağlığınızın gücünü ve işlevini geliştirir.

2. Kasları Güçlendirir

Koştuğunuz zaman, koşmak için gerekli hareketleri üretmek için düzenli olarak birkaç kas devreye girer. Bacaklar ileri geri iterken, merkez ve üst vücut kasları vücudu döndürmek ve stabilize etmek için kasılmaktadır.

Bu nedenle, günlük olarak koşmak bu kasları zorlayarak uyum sağlamalarına ve daha sağlam olmalarına neden olur. Kas gücünü artırmak hareketinizi geliştirir ve sakatlanma riskini azaltır.

3. Kemik Sağlığını Geliştirir

Yaşlandıkça kemik yoğunluğu azalır ve bu da osteoporoza yol açabilir. Yoğun egzersizler güçlü kemikler oluşturmaya yardımcı olabilir, ancak koşu gibi yüksek etkili bir aktivitenin kemik mineral yoğunluğu üzerinde daha da büyük bir etkisi vardır.

Araştırmalara göre, koşu esnasından ayak basma etkisinin kemik yoğunluğunu tutarlı bir şekilde artırdığını göstermektedir. Güçlü kemikler güçlü kasları destekler ve böylelikle sakatlanma riskini azaltır.

4. Ekstra Kalori Harcamak

Koşmak vücut ısınızı artırır, bu da fazla vücut yağının parçalanmasını sağlar. Ne kadar istikrarlı olursanız, o kadar fazla kalori yakarsınız. Günlük koşu vücudunuzun yağsız kas yapmasına da yardımcı olur. Böylece, zaman içinde vücut ağırlığınızı korurken daha zayıf ve fit olursunuz.

Bilek ağırlıkları, ağırlık yeleği veya sırt çantası gibi ağırlıklarla koşmak, yoğunluğu artırmanıza ve daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olabilir.

5. Kaygıyı Azaltır

Koşmak vücut için bir rahatlamadan daha fazlasıdır. Kaygıyı azaltmaya ve ruh sağlığınızı kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Koşmak, beyni ve vücudu harekete geçiren bir hormon olan norepinefrini artırır. Norepinefrin salınımı uyku sırasında düşük bir seviyeden uyanıklık halinde orta bir seviyeye kadar yükselir ve stres sırasında çok daha yüksek bir seviyeye ulaşır.

6. Ruh Halinizi Düzenler

Depresyonda olmasanız bile, bir km koşmak kendinizi daha mutlu ve sakin hissetmenizi sağlayabilir. Araştırmalar, koşudan kısa bir süre sonra ruh halinizin iyileştiğini göstermektedir. Yani her sabah 20 dakikanızı ayırarak koşuya çıkmak, günün geri kalanında daha iyi bir ruh halinde olmanıza fayda sağlayacaktır.

7. Uyku Kalitesini Artırır

Sağlıklı bir yaşam için iyi bir gece uykusu şarttır. Düzenli koşu vücudun uyku ritmini düzenler ve performansını koruyabilir. Siz uyurken vücudunuz kendini iyileştirir, bu yüzden uyandığınızda kendinizi yenilenmiş hissedersiniz.

Koşmak Faydalı Mı

Her gün koşmak gerekli midir?

Her gün koşmak her ne kadar çok faydalı olsa da , haftada 7 gün koşu planına bağlı kalmadan önce iki kez düşünmelisiniz. Koşu, vücudunuza çok fazla yük bindiren oldukça yorucu bir aktivitedir. Bu nedenle, her gün yapmadan önce iki kez düşünmelisiniz.

Her gün dinlenmeden koşarsanız sakatlanmalara neden olabilirsiniz. Tekrar toparlanmak için vermeniz ve sakatlıktan sonra koşuya dönmek için doğru prosedürleri izlemeniz gerekir.

Altın kuralı unutmayın: Aşırıya kaçmayın ve sakatlandığınızda ara verin.

Özetle

Her gün koşmamızın birçok faydalı nedeni vardır. Aşırıya kaçmadığınızdan ve vücudunuza haftada en az bir gün dinlenme fırsatı verdiğinizden emin olmanız gerekir. Koşmanın faydalarından yararlanmak için her gün koşmak zorunda değilsiniz. Haftada 5 ila 6 gün 20-30 dakika koşmak yeterlidir. Sağlığınıza önem veren insanlarla sosyalleşmek ve sosyal çevrenizi giderek genişletmek için koşu gruplarına katılabilirsiniz.