bazı bakTıbbi terminolojide ağız kokusu için iki terim kullanılmaktadır: “Foeter ex ore” ve “Halitoz”. Genellikle eş anlamlı olarak kullanılırlar. Ağız kokusu, birçok insan için büyük bir sorundur ve birçok yönden rahatsız edici bir tabu konusudur. İstenmeyen bu koku nadiren ciddi bir sağlık sorununa işaret etse de, yine de etkilenenler için son derece rahatsız edicidir. Çoğu kişi başlangıçta ağız kokusunun farkına varamaz. Ağız kokusu genellikle yetersiz ağız hijyeninden kaynaklanmaktadır. Kokuya neden olan bakteriler ağız bölgesinde oluşmaktadır. Bu yazımızda, ağız kokusunu gidermenin yolları hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

Ağız kokusuna ne yol açar?

Ağız kokusu genellikle doğrudan ağızdan veya boğazdan gelir. Nadiren mide veya yemek borusu ağız kokusunun nedeni olabilir. En yaygın nedeni ise dişlerin düzensiz fırçalanmasıdır. Düzensiz fırçalama neticesinde, dişlerde bir plak oluşur ve bu da hoş olmayan bir kokuya sebep olur. Ağızda yemek artıklarından, ölü hücrelerden ve diş eti kanamalarından onlarca bakteri birikir ve bu da diş hijyeni açısından fazlasıyla sağlıksızdır. Dişlere, diş eti ceplerine ve hasarlı dolgulara yapışırlar. Bakteriler de dilimize yerleşir. Bu mikroorganizmalar ağzımızda insan burnu için hoş olmayan kükürt bileşikleri salgılarlar.

Kötü nefes, düşük tükürük akışından da kaynaklanabilir. Örneğin, uyuduğumuzda veya çok konuştuğumuzda, sigara içtiğimizde veya çok az sıvı tükettiğimiz zaman meydana gelir. Genellikle yemekten sonra ağızdan gelen hoş olmayan kokular oluşur. Ana nedenler de şunlardır: Sarımsak veya soğan gibi yiyeceklerdir. Ayrıca alkol ve sigara tüketimi sonrasında da ağızda hoş olmayan bir koku oluşmaktadır.
Ağız kokusunun daha uzun sürmesi halinde bir hekime görünmelisiniz; çünkü o zaman gözle görülmeyen hastalıklar veya iltihaplar olabilir. Örneğin dişlerinizde çürük veya bademcik iltihabı olabilir. Sinüslerin etkilenmesinde de kaynaklanabileceği gibi, diyabet, böbrek yetmezliği ve stres de kötü nefesin sonucu olabilir. Ancak, bunlar oldukça nadir bir durum olsa da, yine de bir hekime görünmeniz daha doğru olacaktır.
Ağız kokusu olup olmadığını test etmek için pamuklu çubuk kullanabilirsiniz. Pamuklu çubuğu boğazınıza yakın tutun, dilinizin üzerine sürtün ve kokudan bir örnek alın. Ancak, zaten nefesinize alıştığınız için, hoş olmayan kokuyu fark etmeyebilirsiniz. Endişeniz varsa, güvendiğiniz birine ağzınızın kokup kokmadığını sorabilirsiniz.

Ağız Kokusunu Gidermenin Yolları

Ağız kokusundan nasıl kurtulurum?

  1. Düzenli fırçalama elbette ferah bir nefes için en önemli ön koşuldur. Elektrikli diş fırçaları, normal diş fırçalarından daha iyi sonuçlar verir. Ayrıca diş arası boşluklarınızı günde bir kez diş ipi ile temizlemelisiniz. Ağız gargaraları da önemli ölçüde yardımcı olur.
  2. Sadece dişleriniz değil, diliniz de düzenli olarak temizlenmelidir. Bazı diş fırçalarında, dilin temizlenmesini kolaylaştıran fırça kafasının arkasında kauçuk çıkıntılar vardır. Ayrıca dil için özel fırçalar da vardır. Bu fırçalarla dilini temizleyebileceğiniz gibi, dilinizi fırçalama esnasında macun ile de temizleyebilirsiniz.
  3. Bol sıvı tüketmek çok önemlidir. Su veya çay en iyisidir, özellikle siyah çay. Nefesinizin taze kalmasını sağlar. Çaydaki polifeneller, ağız kokusuna neden olan bazı bakterilerin çoğalmasını engeller.

Doğal yöntemlerle ağız kokusundan kurtulmanın yolları

  1. Şifalı otlar, ağız kokusuna karşı etkili ev yapımı savunmalardır. Maydanozun uçucu yağları rahatsız edici kokuları kısa süreliğine bastırır. Yaklaşık on dakika boyunca maydanoz, nane veya adaçayı çiğnerseniz, nefesiniz nispeten hızlı bir şekilde tazelendiğini hissedeceksinizdir.
  2. Zencefil, rezene tohumu, kahve çekirdekleri, karanfil veya ardıç meyvelerini çiğnemek de kötü kokan nefesi engeller. Bu nedenle özellikle nane ve rezene çayı ağız kokusuna iyi gelir.
  3. Ağzınızı nemli tutarak ağız kokusunun önüne geçebilirsiniz. Mümkün olduğunuz sürece ara ara sıvı tüketmeye çalışın.
  4. Ev yapımı taze yoğurdun hoş olmayan kokuları giderdiği bilinmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, yoğurdu şeker veya herhangi bir tatlandırıcı kullanmadan tüketmelisiniz.

Ağız kokusunu gidermenin yolları hakkında sizlere faydalı olabileceğini düşündüğümüz ipuçlarını paylaştık. Diş Sağlığı Sorunlarının Tetiklediği Hastalıklar ile ilgili yazımızı da okumanızı öneririz.