Bahçenizi veya evinizin içini süsleyecek bitki türlerini seçerken, bakımlarını ve maruz kalabilecekleri iklimi dikkate almanın yanı sıra, boyutları, güzellikleri ve aromaları da seçim için önemli etkenlerdendir. Limon servi (selvi) ağacı, bahçenize sadece neşe vermekle kalmayıp aynı zamanda hoş bir koku da yayan ağaçlar kategorisinde bulunmaktadır. Bu servi çeşidi hem iç hem de dış mekanlarda yetiştirilebilir. Bu yazımızda limon servi ağacının sağlıklı ve gür büyümesi için nasıl bakılması gerektiğini anlatacağız.

Limon Servisinin Özellikleri

Bilimsel adı Cupressus Macrocarpa olan limon servi ağacını diğer servi türlerinden ayıran özelliklerden biri, dokunulduğu zaman yapraklarının özellikle narenciye kokusudur. Aynı şekilde ayırt edici unsurlarından bir diğeri de piramidal şekli ve 1 ila 2 mm boyutlarındaki sarımsı yeşil yapraklarıdır. Ananasa benzer, ancak daha yuvarlak bir şekle sahip meyveler sunan, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Bahçeye dikilirse yaklaşık boyu 30 metreye kadar bile ulaşabilir.

Monterey servisi olarak da bilinrn limon servisi, Amerika Birleşik Devletleri’nde Güney Kaliforniya’daki Monterey Körfezi’ne özgüdür. Goldcrest servisi, limon sediri veya limon çamı olarak da adlandırılmaktadır.

Limon Servi

Bakımı: Işık ve Sıcaklık

Limon servisinin özelliklerinden biri, aşırı yüksek veya düşük sıcaklıklara dayanamadığı her zaman akılda tutularak, iç ve dış mekanlara eşit derecede iyi uyum sağlayabilmesidir. Bu nedenle, 10 ila 27 °C arasında bir ortamda tutmak en iyisidir. Eğer bölgenizde sık sık don oluyorsa ve saksıda yetiştiriyorsanız korumanız ya da iç mekana almanız gerekebilir.

Ne kadar çok güneş alırsa, yapraklarının yeşilimsi sarı rengi o kadar belirginleşir, ancak günde en az 5 saat güneş aldığı sürece gölgeli alanlarda da iyi sonuç verir. Karakteristik yeşilimsi sarı tonunun tadını çıkarmak için çok aydınlık bir alana yerleştirmeye karar verirseniz, günün orta saatlerinde güneş almayan bir alanda olmalıdır. Aksi halde bitki kuruyabilir. İç mekandaysa, çok aydınlık bir yer arayın.

Sulama: Servi Bakımında Önemli Bir Faktör

Çoğu bitki gibi limon servisi de aşırı suya maruz kaldığında zarar görür ve bu da mantara yol açabilir. Limon servi nemi seven bir bitki olduğundan, sık sık ama az suyla sulamak idealdir, böylece alt tabaka her zaman biraz neme sahip olur. Böylelikle de aşırı sulamaya maruz kalmış olmaz. Topraktaki nem miktarını parmağınız ile kontrol edebilirsiniz.

Limon servinizi saksıda yetiştiriyorsanız, onu sulamanın en etkili yolu, tabağa su dökmektir. Böylece bitki ihtiyaç duyduğunda nemi emer. Bu şekilde bitkinin yapraklarına zarar verebilecek aşırı sulamadan kaçınmış olursunuz.

Limon Servisinin Yüzeyi ve Gübresi Nasıl Olmalıdır?

Bahsettiğimiz gibi, limon servi aşırı nemi sevmeyen bir bitkidir. Bu nedenle ona iyi drene edilmiş bir alt tabaka sağlamak önemlidir. Bunun için köklerin etrafında suyun durgunlaşmasını önleyen bir toprak ve kum karışımı kullanmak en iyisidir. Drenajı iyileştirmek için biraz çakıl da ekleyebilirsiniz.

Gübreye gelince, limon servi için yaklaşık üç ayda bir gübre kullanılmalıdır ve her zaman üreticinin talimatlarına göre uygulanmalıdır.

Yetişkin haliyle, bölgenizdeki iklim ılımansa ve bahçede yetiştiriyorsanız, yağmur suyu yeterli olacağından, daha fazla sulamaya ihtiyaç duyulmaz.

Limon Servisinin Budanması

Limon servi budanması gereken bir bitki olmamasına rağmen, bahçede süs unsuru olarak kullanıldığında, istenen şekli vermek için genellikle budanmaktadır. Çoğunlukla konik şekli oluşturulur; ancak bunun haricinde herhangi bir bahçenin zarafetine katkıda bulunan küresel veya spiral bir şekle de budanır.

Limon servisi yaprak dökmeyen ve çok yapraklı bir bitki olduğundan, genellikle çit olarak da kullanılır ve birkaçı bir araya getirilerek zamanla hoş bir koku ve renge sahip olacak doğal bir bariyer oluşturur.

Saksıda limon serviniz varsa, şeklini korumak ve aşırı büyümesini önlemek için de zaman zaman budamanız gerekecektir. Bunu yapmak için en uygun zaman ise sonbahardır.

Önemli Bilgi: Bir bitkiyi budarken, aletlerinizi her zaman önceden dezenfekte edin. Dezenfekte işlemini bir mantar ilacıyla (bunun için lateks eldiven kullanılması da tavsiye edilir) veya çamaşır suyuyla yapabilirsiniz.

İlginç video paylaşımlarımızı izlemek için lütfen Youtube Kanalımıza abone olmayı ihmal etmeyin!